Sunday 1 June 2008

Αστική κατόπτευση


Τόπος: Δρόμος
Χρόνος: Απόγευμα
Soundtrack: http://www.youtube.com/watch?v=CHmAUODVaLY
(I will be your mirror, Velvet Underground and Nico
): Άσχετο ίσως αλλά όλα είναι ο καθρέφτης μας.


Η ιστορία αυτή διαρκεί τόσο χρόνο, όσο χρειάζεται να διανύσει ένα φούξια ημιφορτηγό με ανοιχτή καρότσα, μια απόσταση είκοσι μέτρων με ταχύτητα 10-20 χλμ την ώρα.

Από το μπαλκόνι του νεότευκτου διαμερίσματος - σχεδόν δίπλα στη λεωφόρο με την εμπορική κίνηση - ο ήσυχος οικογενειάρχης τηράει αμέριμνος το πήγαινε-έλα του δρόμου. Δίπλα του παιχνιδίζει ο δικός του απόγονός περίκλειστος από τη στιβαρή σταθερότητα του μπαλκονιού.

Το ημιφορτηγό ανήκε σε κάποιον τσιγγάνο παλιατζή και η καρότσα μετέφερε τους καρπούς της γύρας του. Παλιά αντικείμενα, άχρηστα στην οικονομική δραστηριότητα. Μέχρι ένα φωτοτυπικό μηχάνημα του φάνηκε πως είδε φορτωμένο.

Τη μισή επιφάνεια της καρότσας κάλυπτε ένα υπερυψωμένο, σχετικά πρόχειρα φτιαγμένο, κουβούκλιο που είχε για σκεπή μια πλαστική τέντα και για πάτωμα μια ευρύχωρη ξύλινη τάβλα. Πάνω της, ανάμεσα σε δυο λεπτά ζωηρόχρωμα στρωσίδια, κοιμόταν, προφανώς, το παιδάκι του.

"Για φαντάσου" σκέφτηκε, "παλιά οι αγρότες έζευαν τα ζωντανά τους και πάνω τους μετέφεραν τα μισοκοιμισμένα παιδιά τους από το μαύρο χάραμα, όταν ξεκινούσαν για τις δουλειές στο χωράφι. Τώρα, μέσα στην τσιμεντένια πόλη, συμβαίνει το ίδιο με άλλους πρωταγωνιστές και με άλλους όρους - ή μήπως οι όροι δεν έχουν αλλάξει και πολύ;"

Ο παρατηρητής έριξε μια προστατευτική ματιά στο γόνο του μακαρίζοντας την τύχη του. Δεν χρειαζόταν να κοιμάται σε τάβλες εν κινήσει ανάμεσα σε είδη προς ανακύκλωση αλλά παρέα με χνουδωτά αθώα αρκουδάκια..

Εκείνη την ώρα, η στροφή της λεωφόρου άλλαξε κατεύθυνση στο ημιφορτηγό προς τα δεξιά. Το κοιμισμένο παιδικό σώμα, το σκουρόχρωμο πρόσωπο, μετακινήθηκαν αντίστροφα (δίχως να χάνεται η μακαριότητά τους) βάσει των αντίρροπων δυνάμεων που προκαλεί μια δεξιά στροφή και εξηγεί η φυσική.

Όλοι στην ιστορία, μακάριοι εν στάσει και εν κινήσει ξαναγύρισαν στους κόσμους τους. Ήταν μια πολύ διδακτική κατόπτευση.

Κώστας Καρατζάς

1 comment:

danae said...

Αυτό που μου αρέσει σε σένα ρε Κωστή είναι οι λέξεις που επιλέγεις από το "τηράει" στο "κατόπτευση" κι από τη μακαριότητα στους νόμους της φυσικής!